FAQ: Cosplay Contest

Wij krijgen al veel vragen over de Cosplay Contest op The-Party dus hier wat vraagjes en feitjes op een rij.

Op welke dag en tijdstip is de competitie?
Het Cosplay Contest programma zal plaatsvinden op vrijdag 14 april, beginnende vanaf ongeveer 18:30 uur en lopende tot 0:00 uur (onder voorbehoud).

In wat voor format zal de competitie gehouden worden?
Het format waarin wij de competitie houden is een Walk on/Walk off Catwalk performance. Eén voor één laten wij de cosplayers een klein rondje op het podium lopen. De cosplayers mogen zelf beslissen over de invulling die zij hier aan willen geven. Voor volledige acts is geen tijd, dus houd hier rekening mee.

Hoe word ik uitgekozen om mee te mogen doen aan de competitie op The-Party?
Voordat je mee mag doen aan de competitie, zal er een voorselectie plaatsvinden door middel van de inzendingen die wij krijgen via de website. Hier zijn wij vrij flexibel in. Mochten wij meer dan 40 inzendingen krijgen, dan zullen wij een extra selectie moeten doen. Inschrijvingen worden verder specifiek afgekeurd als je duidelijk de cosplay niet zelf hebt gemaakt of als de cosplay irrelevant is.

Zijn er categorieën waaraan cosplayers kunnen mee doen??
Voor de Cosplay Contest hanteren wij één categorie met een eerste, tweede en derde prijswinnaar. Categorie walk on/walk off general gaming/geek.

Op welke manier en welke feiten zal er gejureerd worden?
Onze judges zullen op een professionele manier naar de kostuums kijken, beoordelende op kwaliteit, uitvoering en awesomeness.

Mag er gebruik worden gemaakt van video/audiomateriaal?
Hier wordt momenteel nog over gediscussieerd. Voorlopig hebben wij in gedachten om een algemene audiotrack te gebruiken wat past bij vrijwel elke cosplay.

Op welk tijdstip zal de prijsuitreiking gehouden worden?
Wij verwachten dat de prijsuitreiking rond 22:00 uur gehouden zal worden. Houd er rekening mee dat dit ONDER VOORBEHOUD is ivm mogelijke uitloop en het aantal inschrijvingen.

Wat voor foto moet ik insturen?
Het liefst een foto van jou in cosplay. Dit hoeft niet per se het kostuum te zijn waarmee je meedoet omdat dat mogelijk nog niet af is. Wel is het voor ons een goede referentie om te kijken of je je cosplays zelf maakt en wat de kwaliteit is.

Moet de cosplay zelf gemaakt zijn? En mag ik ook een nieuw kostuum maken?
Zowel de cosplay op de foto die je instuurt en de cosplay waarmee je mee wilt doen aan de competitie moeten door jou zelf gemaakt zijn. Natuurlijk mag je ook speciaal voor onze competitie een nieuw kostuum maken, iets wat wij van harte aanmoedigen.

Wat voor cosplay mag ik insturen (anime, film, game)?
Omdat The-Party een gaming evenement is raden wij aan om de cosplay te baseren op gaming/geek culture. Dit zal meer in de smaak vallen bij het publiek dan een anime/manga-gerelateerde cosplay. Cosplays van een OC of fan art zullen wij niet door de voorselectie laten komen.

Kan ik mee doen met een kostuum dat ik heb gebruikt voor eerdere competities van Duh-Events?
Ja, je mag mee doen aan de competitie met een cosplay dat je de vorige keer ook al droeg, maar houd er rekening mee dat kostuums die eerder op grote evenementen een prijs gewonnen hebben, niet nogmaals kunnen winnen. Dus wil je je prijswinnende cosplay graag showen dan kan dat, maar je komt niet in aanmerking voor een podiumprijs.

Zal er ook pre-judging zijn (on the venue)?
De jury zal voor aanvang van de Cosplay Contest backstage alle kostuums nog even van dichtbij bekijken voor een snelle kwaliteitscheck. Er zullen dan nog geen beslissingen worden genomen over mogelijke winnaars, dit gebeurt tijdens de show zelf. Zorg dat je in cosplay rond 19:30 uur backstage bent voor deze check.

Mag ik wapens voor mijn cosplay mee nemen?
Het is ten strengste verboden om wapens (echte, replica of modelwapens) mee te nemen. Cosplaywapens zijn wel toegestaan zolang het enkel en alleen als onderdeel van de cosplay wordt gebruikt en zolang het overduidelijk is dat dit een prop is. Cosplaywapens dienen in overeenstemming te zijn met de Nederlandse Wapenwet.

Is er een omkleedruimte aanwezig? En kan ik ergens mijn spullen veilig neer leggen?
Op The-Party is een aparte kleedruimte voor mannen en vrouwen aanwezig waar zij kunnen omkleden en voorbereiden. Hier is ook de mogelijkheid om spullen veilig achter te laten tijdens de competitie.

Mocht een kostuum kapot gaan, is er dan de mogelijkheid om dit weer te repareren?
Het is altijd lastig wanneer je cosplay kapot gaat, daarom zullen wij de cosplayers de mogelijkheid bieden om snelle reparaties uit te voeren, mits daar voldoende tijd voor is. Wij proberen hier zo goed mogelijk op voorbereid te zijn, maar kunnen niet garanderen dat wij de materialen hebben om elk defect te kunnen repareren.

Mogen wij ook een duo cosplay maken en samen het podium op?
Duo’s vinden wij geen probleem dus wees daar lekker creatief in. Wel beoordelen wij jullie dan samen als een soloperformance en zul je bij winst de prijs zelf moeten verdelen.

Zijn er restricties verbonden aan de cosplay waarmee ik meedoe aan de competitie?
Jullie zijn vrij om je cosplay zo gek mogelijk te maken. Voor het podium is er een trapje aanwezig maar mocht het nodig zijn helpen wij je het podium op. Natuurlijk mag je kostuum ook geen gevaar zijn voor de veiligheid van jezelf of andere mensen. Absoluut geen naakt, obsceen of beledigend kostuum. We willen de contest en het verblijf voor de cosplayers graag aangenaam houden.

Mocht je nog andere vragen hebben, wees dan niet bang om ons te contacteren evenals ons aan te spreken op het evenement zelf. Cosplay op The-Party is nog vrij nieuw, dus opmerkingen en toevoegingen horen wij graag.

About the Author

Sir Writes-a-lot. Likes beer and his beard. Is from Brabant jongu.